środa, 1 marca 2017

Co zamiast schabowego? Kotlety z jajek, ciecierzycy, cukinii…


Coraz więcej mówi się o tym, że mięso wcale nie jest koniecznym elementem naszej diety, a rezygnując z niego nie skazujemy się na niedobory żelaza, ciągłe zmęczenie czy problemy z utrzymaniem masy mięśniowej. Naprzeciw rosnącej liczbie wegetarian wychodzi coraz więcej przepisów, które często są następcami klasycznych dań mięsnych.


Jednym z przykładów są wegetariańskie kotlety. Jakiś czas temu ci, którzy rezygnowali z mięsa mogli liczyć tylko na mdłą wersję sojową, dziś jednak pojawia się coraz więcej inspiracji. Warto zainteresować się choćby kotletami z jajek, nie tylko dlatego, że fantastycznie smakują, ale też z powodu dużej zawartości białka. Aby je przygotować wystarczy masa z jajek na twardo, cebuli, szczypiorku, czerstwej bułki i przypraw oraz dowolna panierka.

Podobnie wygląda przygotowanie kotletów z ciecierzycy – pamiętajcie tylko, żeby nie kupować tej w puszce, która jest zdecydowanie mniej zdrowa. Weźcie też pod uwagę, że w tym wypadku, aby dobrze połączyć składniki najlepiej je zblendować.

Oczywiście to tylko kilka możliwości. Możecie też przygotować kotlety z soczewicy, cukinii, tofu… Wybór należy do was. Ale niezależnie czy postawicie na kotlety z jajek, z jarmużu czy z bakłażana, z pewnością będziecie zaskoczeni tym, jak niesamowicie mogą smakować!

0 komentarze:

Prześlij komentarz