środa, 1 marca 2017

Kaczka pieczona

Kaczka pieczona - będzie dobrym rozwiązaniem, zarówno na wykwintny obiad czy kolację, jak również na zwykły dzień. Jemy ją rzadziej, jest trochę droższa, ale warto raz na jakiś czas urozmaicić jadłospis.



kaczka pieczona pokrojona na białym prostokątnym talerzu



Podaje naprawdę prosty przepis na kaczkę pieczoną w całości bez farszu - mniej więcej dwu kilogramową porcję. Będziemy potrzebować obrobionej i umytej kaczki. Gdy już będziemy mieć oczyszczoną tuszę, zabieramy się za przygotowanie marynaty. Do jej przygotowania będziemy potrzebować mniej więcej 3-4 łyżki oleju, np. rzepakowego, 2 łyżeczki soli, 4 łyżeczki majeranku, łyżeczka pieprzu czarnego drobnego, 2 łyżeczki słodkiej papryki. To wszystko dokładnie mieszamy na w miarę jednolitą zalewę. Następnie wyciskamy 6-7 ząbków czosnku u nacieramy całą kaczkę. Dalej nacieramy mięso przygotowaną wcześniej marynatą, również w środku. Kaczkę odstawiamy na parę godzin, aby mogła przejść przyprawami, żeby zyskać jak najwięcej smaku i aromatu. Najlepiej byłoby, gdybyśmy mogli zostawić mięso na noc w marynacie. Gdy mięso już “poleżakuje” przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy mniej więcej pół szklanki wody. Przed samym pieczeniem polewamy jeszcze mięso paroma łyżkami tłuszczu - może to być np. masło i wstawiamy do rozgrzanego już do 200 stopni piekarnia. Pieczemy dwie godziny - po godzinie przekręcamy mięso na drugą stronę. Aby uniknąć wysuszenia mięsa podlewamy kaczkę pieczoną powstałym w naczyniu sosem. Po upieczeniu zostawiamy mięso jeszcze na 15 minut, nie kroimy kaczki pieczonej od razu, ponieważ utraciłaby swoją soczystość. Jak widać jest to nieskomplikowany przepis, który może przydać się na rodzinny obiad, ale sprawdzi się również podczas większych uroczystości.
Jeśli nie przewidujemy jednak większej ilości gości, z powodzeniem wystarczy nam po prostu pierś z kaczki.

0 komentarze:

Prześlij komentarz