środa, 1 marca 2017

Kotlet serowy - pomysł na szybki obiad

Kotlet serowy to sprawdzony pomysł na szybki obiad, który powinien zasmakować każdej osobie. Jest wszechstronnym posiłkiem nadającym się zarówno na kolację, jak i obiad. Dodatkowo,  daje nam duże możliwości kombinacji jeśli chodzi o pozostałe części składowe dania.



 Do przygotowania 2-3 kotletów serowych potrzebne będzie: kilka grubo pokrojonych (najlepiej o 1,5 cm grubości) plastrów twardego sera żółtego, 1 duże jajko, 2 łyżki mleka, tarta bułka i olej do smażenia.

Aby przygotować kotlety serowe, jajko należy wbić do głębokiego naczynia naczynia, dodać 2 łyżki mleka i rozmącić, a do drugiego głębokiego naczynia wsypać odrobinę bułki tartej. Plastry sera następnie należy panierować 3 razy zamaczając je w tak przygotowanym połączeniu jajka z mlekiem i bułce tartej. Po panierowaniu, na rozgrzaną dużą ilością oleju patelnię, należy położyć kotlety serowe i zmniejszyć nieco gaz. Co 2-3 minuty warto je obracać by usmażyły się równomiernie. Gdy kotlety serowe nabiorą złocistego koloru, można je zdjąć z patelni i podać do jedzenia. Potrawę najlepiej podaje się z frytkami lub ugotowanymi ziemniakami i sałatką.

0 komentarze:

Prześlij komentarz